Deze stoommachines werden, in de fabriek, door stoom aangedreven, aangevoerd door een buizen , vanaf het ketelhuis, welke vaak buiten het fabrieksgebouw stond.
Smit uit Slikkeveer 7 PK, 450 omw, 4 atm
Het Merk is onbekend, het is een zogenaamde tweelingmachine met bosschuiven, dit zijn schuiven ten behoeve van de stoomverdeling. Deze stoommachine heeft 2 gelijke cylinders en werkt met geringe expansie en zonder condensatie. De krukken van de krukas staan 90 graden ten opzichte van elkaar. De machine kan zowel linksom als rechtsom draaien, dit gebeurt door gebruik te maken van een “stepheson” omkeersysteem. Deze stoommachine heeft dienst gedaan als aandrijving van een torenkraan in het havenbedrijf en had de taak om de hijskraan rond te laten draaien. Een andere machine dreef de lier aan ten behoeve van het hijsen. Zo kon tegelijkertijd worden gehesen en gedraaid. Dit gebeurde hoofdzakelijk bij grote torenkranen. Bij kleinere kranen had 1 stoommachine alle taken en kon of hijsen of draaien.
2 cilinder Pannevis uit Utrecht
Emil Passburg Berlijn Duitsland
1 cylinder Pannevis uit Utrecht
Worthington met Ballastwaterpomp gebouwd in Engeland
ROBY SCOF.
SCOF, staat voor: Single Cylinder Open Frame.
Kleine één cylinder stoommachine die een 110 volt gelijkstroom generator heeft aangedreven, die de verlichting verzorgde voor een kleine veerboot. Deze voer tussen Great Yarmouth en Gorleston in het zuidwesten van Engeland.
De firma Robey uit Lincoln heeft duizenden van deze machine gemaakt. Deze is gebouwd in 1917 en heeft een boring van 3,5 " en een slag van 3". Het bedrijfstoerental was 700 omw/min bij een stoomdruk van 10 bar.
De Boot is daarna in verval geraakt en uiteindelijk wel van de sloop gered. de ketel en de aandrijvingsmachine hebben het helaas niet overleefd. De boot wordt nu als woning gebruikt, maar de Robey is in volledig bedrijfs klare staat en draait nog regelmatig bij het MEC museum.
Eigenaar B. Kleinbussink