Doormiddel van een 150 foto's, ziet u het ontstaan van deze polders. Vanaf 1920, de verbinding van het eiland Wieringen met het vaste land, tot het ontstaan van Zeewolde in 1984.
Op 16 panelen wordt met tekst en foto's extra aandacht geschonken aan verschillende onderwerpen.
In de Romneyloods staan machines en gereedschappen die bij het in cultuur brengen van de polders zijn gebruikt. Op het buiten terrein staat een dragline die in 1970 weggezakt is in de zachte zee bodem en 27 jaar later weer is uitgegraven. Ook staat er een Caterpillar rupstractor, die gebruikt is door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Verder staan er apparaten en onderdelen die met de polders te maken hebben, zoals het bedieningspaneel uit gemaal Vissering bij Urk. Een Pannamawiel( bedieningswiel) om de sluisdeuren bij Lelystad te bedienen. Een sonderings apparaat welke vlak na de oorlog gebruikt is. enz.
In de smalspoor remise, zijn verschillende locomotieven en kiepwagentjes te zien die gebruikt zijn bij de aanleg van de polders.
Op een 6 tal panelen wordt het verhaal verteld van het stoomschip De IJssel welke vergaan is op de Zuiderzee in 1880, en in 1962 op kavel L10 ten noorden van Dronten weer is opgegraven.
Hieronder 4 van de 16 informatie borden
Gemalen
Scheepswrakken
Deze vliegtuigmotor stond bij Batavialand te Lelystad. het staat nu bij het mecmuseum en zal 3 jaar hier blijven staan om geconserveert te worden. Dit zal worden gedaan door Fred Pelded van Pulk Solution te Dronten, die reeds meerdere vliegtuigen en motoren gerestaureerd heeft. Deze motor, van een bommenwerper uit de tweede wereld oorlog is gevonden in de Oostvaardersplassen. In 2028, als Batavialand verbouwd is zal het weer daarheen verhuizen.
Meer informatie op de volgende site's
https://www.hollandskroon.nl/zuiderzeewerken
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderzeewerken
https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/100-jaar-zuiderzeewet
https://www.canonvannederland.nl/nl/noord-holland/noordkop/zuiderzeewerken